Жаңа жылдық дастархан басында денсаулықты қалай сақтауға болатыны туралы Денсаулық сақтау министрлігі мәлімдеді, деп хабарлайды El.kz ақпараттық агенттігі.
Қымбатты достар, барлығының сүйікті Жаңа жылдық мерекесі көп күттірмей келіп қалды, бұл күні дәстүрлі түрде дастархан жайылады.
Мерекені денсаулықтың нашарлауымен, тіпті одан да бетері жедел жәрдем шақыру және ауруханаға жатқызумен қарсы алмау үшін қарапайым ұсыныстарды орындау қажет.
Мереке күндерін асыға күте отырып, көптеген адамдар бірнеше күн бұрын жеткілікті болатын көбірек тамақ дайындауға тырысады, мұндай асығыстық денсаулыққа кері әсер етуі мүмкін екенін ұмытпаған жөн.
Мерекелік дастарханнан кейінгі үшінші күні тамақтан уланулар саны күрт артып жатады, оның себебі, екі күннен астам тоңазытқышта тұрған мерекелік тағамдардың қалдықтары болып табылады.
Әдетте, ет және балық тағамдары, сондай-ақ майонез қосылған салаттар тез бұзылатын тағамдар тобына жататындықтан тамақтан уланудың ең ауыр арандатушылары болып табылады.
Бұған сондай-ақ кілегей мен қаймақ қосылған торт сияқты десерттер де кіреді. Бұл орта патогендік бактериялардың тез көбеюі үшін өте қолайлы.
Мұндай өнімдерді, әсіресе дайын, майонез қосылған салаттарды тоңазытқышта сақтау 24 сағаттан аспауы керек. Егер салаттар таңғышсыз сақталса, онда оларды тоңазытқышта сақтау мерзімі екі күнге дейін ұзартылуы мүмкін.
Алайда, бұл ет, жұмыртқа және шұжық қосылған салаттарға қатысты емес, өйткені оларды таңусыз да тоңазытқышта бір күннен артық сақтамаған дұрыс.
Егер тағам дайындауда тартылған ет немесе жартылай фабрикаттар пайдаланылса, онда мұндай тағамдар жеткілікті термиялық өңдеуден өтуі керек.
Котлеттер немесе ет нандары жақсы пісірілген болуы керек, әйтпесе олар патогендік бактериялар немесе вирустар көбейген инфекция көзі бола алады.
Азық-түлікті сақтау режимін сақтау маңызды: тағамды үстелде 3 сағаттан артық ұстамаңыз, барлық тез бұзылатын өнімдерді тоңазытқышқа салыңыз. Сонымен қатар, өнімдерді белгіленген сақтау мерзімінде тұтыныңыз: тоңба тоңазытқышта небәрі 12 сағат, пісірілген ет - 48 сағатқа дейін және т. б.
Егер тез бұзылатын өнімдер дүкендерде орнатылған термометрлері бар тоңазытқыш витриналарында сақталса, сақтау температурасының дұрыстығына көз жеткізген дұрыс.
Тоңазытқыштағы барлық пісірілген заттарды жегіңіз келсе де, асқазанды тамақпен шамадан тыс жүктемеу керек. Әсіресе асқазан-ішек жолдарының созылмалы аурулары бар адамдар үшін және диета көрсетілген адамдар үшін бұл мүлдем жағымсыз салдарға айналуы мүмкін.
Тамақтан уланудың алдын алу мақсатында ұсынамыз:
- рұқсат етілмеген сауда орындарында азық-түлік сатып алмаңыз;
- жарамдылық мерзімі өткен өнімдерді тұтынбаңыз;
- жеке гигиена ережелерін сақтаңыз;
- жаңа піскен, тек пісірілген тағамды жеңіз;
- алкогольді асыра пайдаланбаңыз, көбірек су ішіңіз.
Жаңа жылдық мереке саулықта өтсін және жыл бойы қуанышты әсерлерді сақтауға мүмкіндік берсін!