Бруцеллез: алғашқы белгілері және алдын алу туралы
Жақында Қарағанды облысында бруцеллез тіркелді. Бірден үш ауылда ветеринарлық шектеулер енгізілді. Осыған байланысты ҚР ПІБ Медициналық орталығының санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау басқармасының басшысы Айгүл Темірғалиева аурудың алғашқы белгілері мен алдын алу туралы айтып берді, деп хабарлайды El.kz ақпараттық агенттігі.
Бруцеллез қалай емделеді және алдын алу шаралары қандай?
Оқи отырыңыз:
- Қазақстандықтар Таиландта Италия азаматын азаптап, тонап кеткен
- Жойқын жер сілкінісі болған Мароккода қанша қазақстандық тұрады? СІМ жауап берді
Бруцеллез – бұл негізінен ірі қара, шошқа, ешкі, қой және иттерді жұқтыратын бруцелла тұқымдасының әртүрлі ауру тудыратын бактериялық ауру. Адамдардың инфекциясы әдетте жұқтырған жануарлармен тікелей байланыста болу, ластанған жануарлардан алынатын өнімдерді тұтыну немесе ауадағы қоздырғыштарды ингаляциялау нәтижесінде пайда болады. Адамнан адамға жұғу сирек кездеседі, – деді Айгүл Темірғалиева.
Инкубациялық кезеңнің ұзақтығы 1-ден 8 аптаға дейін, орташа 2-4 апта. Бұл аурудың түріне байланысты. Яғни өткір түрінде инкубациялық кезең қысқа, жасырын тасымалдаумен 3 айға жетуі мүмкін.
Ауру тұмауға ұқсас белгілерді тудырады, соның ішінде қызба, әлсіздік, әлсіздік, салмақ жоғалту, буын және бұлшықет ауруы. Ауру жиі созылмалы түрге ауысады, ауыр жағдайларда мүгедектікке әкелуі мүмкін.
Бруцеллез инфекциялық стационарларда емделеді, ауыр ағым науқасты реанимация бөлімшесіне жатқызуға арналған көрсеткіш. Тұрмыстық жағдайда бруцеллез инфекциясының алдын алу үшін өнімдерді термиялық өңдеу қажет. Бұл етті мұқият қуыру, сүтті қайнату. Ауыл шаруашылығы өнімдерін ветеринариялық бақылау бар дүкендерде немесе базарларда сатып алу қажет, – дейді дәрігер.
Жануарлармен жұмыс істейтін адамдарға (ветеринарлар, жануарлар фермасының қызметкерлері, аңшылар) дәрігер сақтық шараларын сақтауға, қорғаныс қолғаптарын, көзілдіріктерді, алжапқыштарды қолдануға кеңес береді. Сонымен қатар ірі қара малдың бруцеллезіне қарсы жыл сайынғы вакцинация процедурасын өткізіп алмау маңызды. Ал жануарларға күтім жасайтын жұмысшылар міндетті түрде физикалық тексеруден өтеді. Ірі қара, ешкі және қой егу ұсынылады.